Vånatoarea de case a aruncat in aer pretul chiriilor


O garsoniera in Bucuresti, mobilata partial, a ajuns sa fie scoasa la inchiriere si cu 500 de euro pe luna. Cei care vaneaza o locuinta de inchiriat sunt tinuti pe listele de asteptare ale agentiilor imobiliare chiar si luni intregi.

Chiriile Bucurestiului au luat-o razna de cateva luni incoace. Nici prognozele cele mai sumbre ale analistilor din domeniu nu anuntau haosul imobiliar in care a intrat acum Capitala. In aceasta categorie nu intra doar apartamentele destinate asa-zisului segment de lux, din zonele de centru sau de nord. Cutiile de chibrituri din cartierele Capitalei se închiriaza pentru sume din ce în ce mai mari: 300 de euro pentru o garsoniera si 500 de euro pentru doua camere.

Cei care doresc sa închirieze o garsoniera în Bucuresti trebuie sa aiba foarte mult noroc. Un astfel de demers are putine sanse de reusita in doar cateva saptamani. Anunturile de închiriere, rubrica garsoniere, sunt date mai mult de agentii aflate la vânatoare de clienti si nu contin oferte reale. Cererea fiind foarte mare pentru garsoniere, cele care ies la închiriere îsi gasesc ocupanti înca de la prima ora.

Chiriasii nu mai fac mofturi la conditiile insalubre

Studentii care închiriaza o garsoniera unde vor sta 2 sau chiar 3 persoane asteapta si câte o luna pâna gasesc ceva mai acatarii. Majoritatea ofertelor se refera la garsoniere sau apartamente mobilate clasic, adica au în dotare mobilier de pe vremea bunicilor si ca bonus o masina de spalat second-hand ori un aparat de aer conditionat care îsi traieste cu greu ultimele zile. Între doua închirieri, proprietarii nu se obosesc sa mai aduca îmbunatatiri apartamentelor. Poate o mâna de lavabil dat peste cel vechi ca sa mai mascheze dezastrul lasat de fostii chiriasi. În plus, proprietarii nu mai vor sa plateasca comisioane la agentiile care le gasesc chiriasi, acestea multumindu-se doar cu comisionul încasat de la chirias.Totusi, chiar si în aceste conditii, garsonierele si apartamentele de doua camere îsi gasesc ocupanti imediat ce sunt date la mica publicitate. În plus, proprietarii cer plata chiriei în avans pe patru luni, adica trei luni plus chiria pe o luna drept garantie. Daca la cei 500 de euro pentru o luna, cât au ajuns acum chiriile la apartamentele de doua camere în cartierele vechi, se mai adauga cheltuielile de întretinere, plata anticipata si un eventual comision la agentie, rezulta ca trebuie sa ai în buzunar minimum trei mii de euro înainte de a te apuca sa îti cauti un apartament de închiriat.

Ca sa închiriezi o vila trebuie sa fii milionar în euro

Cincii mii de euro pe luna cer drept chirie proprietarii vilelor din zona Pipera. Daca mai are si piscina individuala, pretul unei astfel de vile sare de sapte mii de euro pe luna. Toate aceste proprietati, daca se închiriaza, sunt luate de corporatii internationale pentru conducerea din România a respectivelor firme. Contractele se fac întotdeauna cu acte în regula si pe ani bun, platiti in avans. „Sector 2, Pache Protopopescu, oferta închiriere vila, nemobilat, doua grupuri sanitare, parchet, termopan, renovat recent, garaj, ideal birou-firma, curte comuna, intare separata, centrala, semineu, bucatarie demisol, sase birouri separate, parter 200 metri patrati, 3.500 euro – luna, usor negociabil“ este textul din care am exclus adresa de e-mail a proprietarului uneia dintre vilele oferite spre închiriere pe internet. Culmea, desi în Bucuresti s-au construit în ultimii ani foarte multe cladiri cu destinatie de cladiri de birouri, apartamentele de bloc ceausiste aflate în zone-cheie se închiriaza mai bine decât spatiile special concepute pentru activitati de birou. Ceea ce dovedeste o data în plus ca în România nu se pot face predictii cât de cât exacte legate de evolutia pietii imobiliare.