Statul nu va accepta transformarea datoriilor RAFO in actiuni


RAFO incearca sa forteze pentru a nu stiu cata oara statul sa accepte transformarea unor datorii in valoare de circa 10.000 miliarde de lei vechi in actiuni, convocand pentru 8 septembrie adunarea generala a actionarilor, potrivit declaratiilor managerului general al RAFO, Marin Anton.

Administratorul RAFO Onesti, firma V&V Trading, a convocat actionarii companiei, în septembrie, pentru a discuta despre majorarea capitalului social al RAFO si listarea titlurilor pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sau pe un sistem alternativ de tranzactionare. Compania vrea sa transforme în actiuni datorii de 1,897 miliarde de lei catre investitori bugetari si privati.

Potrivit lui Anton, circa 60% din aceste creante apartineau, conform planului de reorganizare al companiei, unor investitori privati. În afara de datoriile catre Tender, celelalte au fost rascumparate de Calder-A si Raglam, care au fost înscrisi ca si creditori ai companiei. „Calder-A a vrut sa preia toate creantele asupra RAFO, inclusiv pe cele ale statului“, a spus Anton.

Din suma totala de aproape 1,9 miliarde de lei, circa 900 milioane reprezinta datorii catre stat, respectiv Ministerul Finantelor, AVAS, Directia Vamala Iasi si unele primarii locale. „Daca va avea loc aceasta majorare de capital, statul va detine circa 42% din actiunile RAFO. Eu sper ca va vrea sa le vânda“, a declarat Anton. El a adaugat ca daca majorarea de capital prin care datoriile vor fi convertite în actiuni nu va fi realizata, RFO va intra în faliment, întrucât nu a respectat o prevedere din planul de reorganizare al firmei. Anton nu a exclus posibilitatea ca statul sa conteste în instanta majorarea de capital, însa a adaugat ca firma va reactiona. „RAFO nu a pierdut nici un proces în justitie“, a spus Anton.

In replica, avocatul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in procesul cu RAFO, Gheorghe Piperea, citat de NewsIn, a declarat ca „transformarea statului in actionar al RAFO nu este posibila, deoarece pentru a converti datoriile in actiuni, trebuie ca RAFO sa aiba acordul statului, acordul Consiliului Concurentei pentru ca este un ajutor de stat si acordul expres al celui mai important creditor, care este Fiscul“.  Mai mult, Piperea a adaugat ca pentru a convoca AGEA in scopul majorarii capitalului social, rafinaria trebuie sa aiba acceptul administratorului judiciar, al judecatorului sindic si avizul comitetului creditorilor.

Potrivit avocatului ANAF, RAFO a mai avut o tentativa de transformare a statului în actionar în martie 2005, când adunarea actionarilor a aprobat transformarea datoriilor în actiuni, decizie anulata de instanta dupa ce ANAF a atacat-o, motivând ca nu s-au întrunit conditiile pentru convocarea actionarilor. Avocatul ANAF crede ca intentia de majorare de capital social „este o ancora aruncata de actionarii RAFO ca sa poata pretinde în decembrie ca mai au nevoie de timp pentru punerea în aplicare a planului de reorganizare si sa ceara prelungirea valabilitatii acestuia cu înca un an de zile“.