De luni, incepe Postul Sfintilor Apostoli sau al Sånpetrului


In aceasta duminica, se lasa sec de Postul Sfintilor Apostoli, iar de luni se intra in post. In aceasta perioada, nu se mananca produse lactate si carne si nu se bea vin decat sambata si duminica.
In zilele de hram este dezlegare la peste si vin.

Acest post a fost asezat de Biserica in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli si sta in legatura cu Pastile si cu Pogorarea Duhului Sfant, sarbatori cu data schimbatoare. Lasam sec insa totdeauna in Duminica Tuturor Sfintilor, seara, si postim pana la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli, care cade anul acesta vinerea, cand este dezlegare la peste.
In acest post nu mancam carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea nu mancam untdelemn si nu bem vin. Martea si joia este dezlegare la untdelemn si la vin.
Mâncam peste de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie, chiar daca aceasta ar cadea miercurea sau vinerea.
Daca in zilele de luni, marti si joi cade vreun sfant mai mare insemnat in calendar cu cruce neagra, atunci mancam peste , iar de cade miercurea sau vinerea mancam numai untdelemn si bem vin. Intamplandu-se miercurea sau vinerea vreun sfant cu priveghere sau hramul bisericii, este dezlegare la untdelemn, la vin si la peste.