De 1 Iunie, preotii au declansat cruciada antiavort


Numarul foarte mare de avorturi provocate in ultima perioada, precum si scaderea dramatica a vârstei la care femeile fac astfel de interventii, nu sunt doar o preocupare constanta a bisericii, ci au atras atentia si unor fundatii din tara. Prea Sfintitul Teodosie al Tomisului, impreuna cu reprezentantii Asociatiei Crestin-Ortodoxe Pro-Vita – filiala Constanta, i-a rugat pe medicii ginecologi, prin intermediul unei scrisori, sa nu faca intreruperi de sarcina de 1 Iunie, Ziua Copilului.

In scrisoarea Prea Sfintitului Teodosie al Tomisului se mentioneaza ca tehnologia moderna are posibilitatea sa arate oamenilor, in diferite stadii ale sarcinii, modul in care se bucura de viata un copil aflat in pântecele mamei sale si ca avortul nu este o solutie. Medicilor ginecologi li se recomanda sa le sfatuiasca pe femeile care vor sa recurga la un avort ca aceasta procedura nu este crestineasca.

In Constanta, in ultimele luni a crescut considerabil numarul adolescentelor care fac intreruperi de sarcina. Conform Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, in primul trimestru al anului 2007 au avut loc 262 de avorturi la grupa de vârsta 15-18 ani si 107 la cele sub 15 ani.

Statisticile arata ca România ocupa primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al ratei avorturilor, in timp ce Iasiul se afla pe primul loc la capitolul chiuretaje.

In 2006, peste 17.000 de adolescente cu vârste intre 15 si 19 ani au facut chiuretaje si aproximativ 14.000 de femei cu vârste de peste 45 de ani au recurs la avort. Fenomenul i-a determinat pe membrii Fundatiei „Solidaritate si Speranta“ sa organizeze in aceste zile simpozioane pe tema avorturilor. Actiunea de la Iasi a continuat cu un mars organizat de câteva zeci de preoti. Marsul, la care au participat si ieseni de toate vârstele, a fost intitulat „Marsul Vietii“.

Politistii de proximitate ajuta copiii harghiteni

De 1 Iunie, la initiativa Politiei de Proximitate, au fost amenajate, in toate orasele judetului, standuri in parcurile de joaca pentru copii. Politistii au oferit daruri la peste 300 de copii harghiteni, constand in stegulete, baloane, dulciuri si jucarii. Cu acest prilej, au acordat consiliere copiilor si parintilor, in vederea prevenirii evenimentelor nedorite, adica disparitiile minorilor de la domiciliu, dar si violenta in scoli, familie ori societate, consumul de droguri, tutun sau bauturi alcoolice, precum si eventualele infractiuni la care minorii pot fi autori sau victime.

De 1 iunie, tara a fost condusa de un copil

De Ziua Copilului, la sediul Prefecturii Iasi a avut loc ceremonia oficiala de instalare in functie a noului prefect de Iasi si a celor doi suprefecti. In locul prefectului Nicusor Paduraru a fost instalat Andrei Grasu, in vârsta de 12 ani, el fiind secondat de subprefectii Ioana Lionte si Titus Adrian, elevi in clasa a VII-a. Ceremonia de investire a avut loc dupa toate regulile, ieri dimineata. Clovnii si voia buna au insufletit atomsfera si apoi, micii reprezentanti ai Guvernului au participat la deschiderea Târgului Micilor Mestesugari. Ideea „schimbarii“ echipei de la conducerea Prefecturii Iasi a fost lansata si aplicata in spiritul Zilei Copilului. Acelasi lucru s-a intamplat si la Cotroceni, unde presedintele Basescu a fost inlocuit de un copil de 6 ani, al carui mare vis este de a avea un „presedinte-haiduc.“

De Ziua Copilului, Mogosoaia s-a intors la Evul Mediu

Primaria Mogosoaia, alaturi de fundatia Medieval Art, a organizat „Ziua medievala a copilului“. „De ce medieval? Pentru ca este la moda acum, iar oamenii nu prea stiu cum era pe vremuri“, ne-a spus Vlad Jipa, actor al Teatrului „Sica Alexandrescu“ din Brasov, invitat sa ia parte la actiune. Totul a fost pregatit in patru zile, chiar pe malul lacului Mogosoaia. Copiii, insotiti de dascali si parinti, au venit sa sarbatoreasca 1 Iunie, alaturi de actori si cascadori. Au fost organizate ateliere de pictura, unde micutii puteau sa dea frau liber imaginatiei. Un alt atelier foarte interesant a fost si cel de olarit. Un mester le arata copiilor, pe viu, cat de simplu e sa faci un ghiveci cu ajutorul rotii. S-au organizat si turniruri, iar cei mici erau invatati, de cateva „personaje“ care pareau scoase direct din epoca medievala, sa manuiasca spada. „Pe tot parcursul vacantei de vara, aici vor fi organizate tabere de o zi pentru copii. Ei vor fi invatati diverse mestesuguri si vor avea ocazia sa traiasca in atmosfera Evului Mediu“, a mai spus Vlad Jipa.

Concurs de desene pe asfalt, in Maramures

Conducerea Prefecturii Maramures a organizat, ieri, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, un concurs de desene pe asfalt. La competitia intitulata „Suflet de copil“ au participat în jur de 100 de copii si elevi din Baia Mare. La finalul concursului, toti copiii au fost recompensati cu dulciuri. Tot de 1 Iunie, angajatii Prefecturii si ai Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Pasapoartelor Simple au donat bani pentru o fetita grav bolnava în vârsta de 3 ani si 10 luni. Fiecare angajat a donat benevol într-o urna sigilata bani pentru ca fetita sa poata fi tratata la o clinica din strainatate.

Copiii din Capitala au fost pentru o zi pompieri

Toate unitatile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti au primit, ieri, sute de copii, cu ocazia zilei acestora si a Zilei portilor deschise de la ISUMB. Pentru o zi, toti copiii au fost pompieri, salvatori de vieti omenesti, folosind tulumbele pentru a stinge incendiile izbucnite imaginar.

„…inocenta specifica vârstei copilariei este conditia credintei curate si a primirii in inimile noastre a imparatiei lui Dumnezeu inca din lumea aceasta. Astfel, puritatea copiilor trebuie sa devina un reper al intregii societati românesti, pentru ca doar ea ne indeparteaza de razboiul cel dintre noi si de stihiile care tulbura aceasta lume pentru pacatele noastre.“
Din mesajul Prea Fericitului Teoctist adresat copiilor