Criza de primari pentru Capitala


Puterea dosarelor, imaginea compromisa, lipsa de alternativa si schimbarea fara schimbari a garnizoanei de politicieni fac ca începutul lui 2008 sa nu semene cu perioada similara din 2004, atunci când vine vorba despre alegerile locale. În prima parte a lui 2004, partidele deja defilau cu cei pe care, câteva luni mai târziu, i-au aruncat în lupta pentru Primaria Capitalei. Acum, numele lipsesc, dar se duce o lupta surda în culise, iar rolul Curtii Constitutionale din razboiul palatelor este preluat de catre sondaje. Oficial, fiecare partid îsi testeaza sociologic vedetele, neoficial însa sunt bagati în malaxorul esantionului reprezentativ si potentialii candidati ai adversarului pentru ca, acum în 2008, în functie de capra vecinului se cauta drumul cel mai scurt catre succes. În zona „granzilor“ (PD-L, PNL, PSD) se fac si se refac fisele sociologice, iar ultimele rezultate sunt asteptate în doua-trei saptamâni. Pâna atunci, mai toti cei interesati lucreaza pe o testare realizata de CSOP la mijlocul anului trecut, un sondaj comandat din tabara democrata, dar pe care-l gasesti si în mapele de analiza social-democrate sau liberale. Un sondaj cu întrebari deschise, adica bucurestenii au spus cine ar fi un bun primar fara ca, în prealabil, sa li se indice vreun nume. Dar ce spun cifrele si care sunt calculele în fiecare partid?…

În PD-L, scaunul de edil al Capilalei ca si bugetul cu multe zerouri în coada aferent postului nu sunt la fel de tentante ca perspectiva bastonului de maresal, via Palatul Victoria, baston care poate ajunge în mâna democrat-liberalilor dupa scrutinul parlamentar. Asa ca lipsa de interes a lui Adriean Videanu pentru un nou mandat este aproape la fel de mare ca si cea a lui Vasile Blaga, lider pe care partidul îl vede ca prima optiune în batalia pentru Bucuresti. Cum a ajuns numele lui Vasile Blaga în aceasta poveste? Sondajul de anul trecut arata ca bucurestenii cred ca cel mai bun candidat PD (atunci fara componenta liberala) pentru Bucuresti este Adriean Videanu (20, 7%), Vasile Blaga (6,9%), Liviu Negoita (6,3%) si Razvan Murgeanu (5,9%), iar  60,2% (nu au raspuns, nu au fost interesati de subiect sau au indicat o alta persoana).

Dar, pe partea strict politica, sondajul indica faptul ca un candidat PD ar câstiga detasat fotoliul de primar cu 47,5 %, urmat de PSD -17,3%, PNG -15,4% (aflat la acel moment într-un vârf de cota electorala), PNL -9,2% si PRM -4%. Asadar, bucurestenii ar alege un primar democrat, iar partidul nu-i poate dezamagi cu un lider de mâna a doua. PD-L poate iesi în fata si cu un tehnocrat, dar pactul cu Securitatea atârna greu în jos pe cartea de vizita a lui Razvan Murgeanu, iar toate partidele au învatat din cazul Mona Musca ca doua-trei note scrise pe adresa Securitatii te scot rapid din orice clasament al popularitatii. Cât despre Liviu Negoita, piata zvonurilor indica un refuz din motive personale (de sanatate).

În PSD e bine sa nu întrebi cine va fi candidatul. „Nici pe surse nu o sa-l aflati“, glumea un lider social-democrat zile trecute. Asta pentru ca PSD nu prea stie la usa cui sa bata. Sondajul realizat anul trecut arata ca pentru bucuresteni cel mai bun candidat PSD ar fi Neculai Ontanu (19,8%), Sorin Oprescu (19%), Marian Vanghelie (16,8%) si Victor Ponta (5,5%), iar 38, 9% (nu au raspuns, nu au fost interesati de subiect sau au indicat o alta persoana). Dar sansa ca un reprezentant al celor trei trandafiri sa câstige este sub 20%. Cine se bate cu morile de vânt? Neculai Ontanu are doua „defecte“. Primul – îsi mai doreste un mandat la Primaria sectorului 2 (unde sondajele îl indica drept potential câstigator), asa ca e dificil sa renunti la un post aproape câstigat pentru un altul aproape inaccesibil, doar de „dragul“ partidului. Iar „dragul“ de partid al lui Neculai Ontanu e egal de zero. Al doilea defect, partidul nu poate risca sa propuna un candidat intens curtat de democrati dupa escapada demisiei si revenirii în PSD a lui Ontanu. Lui Sorin Oprescu i s-a mai facut câte o propunere cu o jumatate de gura, dar povestea „tradarii“ din 2000 nu e înca digerata de senator. În plus, Mircea Geoana nu poate risca sa-si legitimeze adversarul de la ultimul congres într-o cursa electorala pe care a pierdut-o în 2004, si nu doar pentru ca „Magurele ar fi fost un cartier al Capitalei“. Marian Vanghelie vrea sa mai încerce o data povestea lui „care este primarul“, dar mai vrea, în cazul unui esec, garantia ca va ramâne liderul PSD Bucuresti. Iar ceilalti nu-i prezinta nicio garantie, ci opusul ei. Cât despre Victor Ponta, acesta se mai gândeste si cere sfaturi în dreapta si în stânga.

În PNL, sondajele interne îl indica pe Ludovic Orban ca având prima sansa, dar exista si voci ca sustin ca sondajele nu reprezinta principalul criteriu. Doua necunoscute au liberalii: cum recupereaza handicapul de aproape 30% pe care îl au, în sondajul politic, fata de ipoteticul candidat PD si ce strategie de imagine sa adopte atunci când în campanie contracandidatii vor aduce în discutie momentul accidentului din decembrie. În rest, sondajele au mai scos la iveala un liberal cu lipici la voturi – Crin Antonescu. Asta-i partea neoficiala, oficial, avem deocamdata un singur candidat pentru Bucuresti – Cosmin Gusa (PIN).