Andrei Ivanţoc, eliberat de Transnistria, răpit de Republica Moldova


Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului Ilaşcu, pus în libertate sâmbătă, dar care refuza să plece din teritoriul transnistrean, a fost urcat cu forţa într-o maşină înmatriculată în Republica Moldova şi dus în direcţia Chişinăului. Andrei Ivanţoc a fost pus în libertate, sâmbătă, la punctul de graniţă de la Tighina, dar se pare că refuza să părăsească teritoriul transnistrean, potrivit corespondentului Realitatea TV. Soţia lui Ivanţoc a fost singura căreia i s-a permis să meargă de partea transnistreană a graniţei şi ea a încearcat să-l convingă pe fostul deţinut să se întoarca acasă.

Eliberarea, sâmbătă, a lui Andrei Ivanţoc a fost precedată de un incident la punctul de graniţă de la Tighina. Ivanţoc a coborât din microbuzul cu care a fost adus de la închisoare până la graniţă şi a început să alerge în direcţia opusă părţii moldovene a graniţei, fiind urmat de două persoane. Corespondentul Realitatea TV, aflată de partea moldoveană a graniţei, a precizat că nu a putut vedea foarte bine ce se întâmplă, dar la un moment dat i s-a parut că Ivanţoc ar fi bătut în spatele unui microbuz alb.

Ivenţoc afirmă că a fost bătut zi de zi în puşcăria transnistreană

Andrei Ivanţoc a declarat, sâmbătă, după eliberarea din închisorile transnistrene, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că a fost forţat să plece din ţara sa. „M-au forţat, m-au alungat de pe pământul meu, din ţară", a declarat Andrei Ivanţoc la scurt timp după ce a ajuns acasă. Potrivit corespondentului Realitatea TV, Andrei Ivanţoc a infirmat informaţiile transmise de către un ziarist transnistrean, care a susţinut că acesta ar fi fugit spre partea transnistreană pentru că nu voia să se întoarcă în Republica Moldova, considerând că şi Transnistria este casa lui. Ivanţoc a subliniat că acest lucru nu este adevărat şi de fapt a "beneficiat" şi în ziua eliberării de acelaşi tratament de care a avut parte în ultimii 15 ani, cât timp a fost închis. El a spus că a fost bătut şi în cursul dimineţii de sâmbătă, la penitenciarul unde era închis, dar şi la vamă. După ce a ajuns acasă, unde era aşteptat de soţia sa, Andrei Ivanţoc a spus că vrea să-şi facă un control medical, urmând să plece apoi spre o locaţie necunoscută încă.

Martori de la faţa locului declaraseră pentru agenţia MOLDPRES că, în momentul în care agenţii din serviciile speciale transnistrene au dat citire unui document în care se spunea că Ivanţoc este persona non grata în Transnistria, fostul deţinut politic a încercat să evadeze. Ulterior, fiind prins, gardienii transnistreni l-au doborât la pămînt şi l-au bătut cu picioarele. După o jumătate de oră, reprezentanţii Republicii Moldova s-au deplasat la faţa locului, l-au urcat într-o maşină şi l-au adus la Chişinău. Ion Stăvilă, viceministrul moldovean al reintegrării, a declarat pentru agenţia MOLDPRES că Ivanţoc a fost întîmpinat la postul de control de la ieşirea din Tighina de către reprezentanţi ai autorităţilor Republicii Moldova, rude şi apropiaţi. Contactat telefonic de Realitatea TV, Stăvilă a negat că ar fi avut loc un incident şi mai ales că Ivanţoc ar fi fost bătut. Stăvilă a spus că l-a văzut pe Andrei Ivanţoc, că acesta a fost foarte emoţionat, dar se simte bine şi se îndreaptă alături de soţia sa spre Chişinău.
"Am comunicat puţin, dar am discutat doar chestiuni absolut private. Eu personal îl înţeleg foarte bine pe el, este foarte emoţionat şi urmează să se reintegreze în familia sa şi în societatea noastră. Noi îl sprijinim acum şi pe viitor. Nu este adevărat că ar fi fost atacat", a declarat Stăvilă. În schimb, preşedintele Partidului Social-Liberal, Oleg Serebrian, care a fost prezent sâmbătă la eliberarea lui Ivanţoc, susţine că acesta a fost, într-adevăr, bătut.

Opoziţia crede că OSCE nu s-a implicat suficient
"Eu am fost împreună cu un alt coleg, deputat liberal, domnul Igor Clivici, la punctul vamal Tighina, unde Andrei Ivanţoc a fost eliberat. Am asistat (la scena agresării – n.r.) şi asta poate confirma oricine a fost prezent acolo, jurnaliştii care au şi filmat că Andrei Ivanţoc a fost agresat", a declarat Serebrian la Realitatea TV."În momentul în care a luat-o la fugă în direcţia opusă Chişinăului, spre Bender, a fost oprit de securitatea transnistreană lângă un vehicul de culoare neagră, trântit la pământ şi lovit de două ori cu picioarele. Ulterior, un microbuz al securităţii transnistrene a parat calea, aşa încât nu mai puteam să vedem nimic, deci câmpul de vedere ne-a fost oprit. Ce s-a întâmplat mai departe…nu ştim…cum au decurs negocierile", a relatat politicianul moldovean."Noi am fost undeva la 50 de metri distanţă de acel loc", a precizat el.

"Nu am reuşit să vorbesc cu Andrei Ivanţoc, am văzut-o doar pe soţia lui, în momentul în care aşteptam. El nu a vorbit cu nimeni, absolut cu nimeni dintre cei prezenţi acolo. Domnul Ion Stăvilă şi un alt ministru adjunct de interne au putut trece în zona transnistreană în momentul în care se purtau negocieri referitoare la modul de transportare al lui. Deci, a putut probabil schimba câteva vorbe cu el", a mai spus Serebrian.